Tuesday, December 10, 2013

ια να μαζευόμαστε σιγά σιγά

Fridge : Lightroom: Catalogs, εισαγωγή φωτογραφιών και ακόμη περισσότερα little couple metadata | Σάββας little couple Κατσέας | 100111100
  Live Chat Δημοφιλή Διαφήμιση Ζώα Illustrations Λίστα Παράξενα Short Movies Τυπογραφία Φαγητό Flickr Selects Διαγωνισμοί και Δώρα Παλαιότερες Στήλες Βιβλίο… Άνοιξε! De re Coquinaria Fridge Toons… Etc! Μία εικόνα, δέκα λέξεις Μουσική με Λέξεις Photoshop σε Απλά Ελληνικά Retro and Roll Το CooRadio Προτείνει Το Fridge σε Εικόνες
Στήλες 100111100 Adventureland Beep! Between the Covers DZN Fri(ght)day Nights Handmade Stories Μαγειρεύοντας με τον Hector Μικρές Αποδράσεις No Superheroes Allowed Notorious Lives Οριζόντιο και Κάθετο Γωνία Sci-zophrenia Spaz & the City Wonderland Trash & Treasures Design Επικαιρότητα Video Games Handmade Μουσική Street Art Τέχνη Υπολογιστές Φωτογραφία Audio! Video! Disco! Η Εικόνα της Ημέρας Ιστορίες του Ποντικού Μάρτιν Οι Μαϊμούδες Podcasts Το Τραγούδι της Ημέρας Χάσμα Κουλτουρών Θεματ. Ενότητες Ανταλλαγές Στηλών Αφιέρωμα little couple 80s Αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο Θεματική εβδομάδα: Erotica Θεματική Εβδομάδα: Μέλλον Θεματική εβδομάδα: little couple χιόνι Αρθρογράφοι Ανό Κατσέας, Σάββας Kristin ZZZ Μυριδάκη, Γεωργία Οι Μαϊμούδες Παπαλιάς, Τάσος Peslac Πρόβατο όχι Αρνί Προδρόμου, Αλέξανδρος Serious Penguin Zampano Zyklon little couple B Guests
ια να μαζευόμαστε σιγά σιγά… little couple Ωραία διασκεδάσαμε με το Facebook , δεν λέω — αλλά ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε πιο σημαντικές ασχολίες από το χρώμα του βρακιού του Zuckerberg και το πόσα λεφτά βγάζει κάθε διακοσμητής του γραφείου του. Σήμερα επιστρέφουμε στο πολυαγαπημένο Adobe Photoshop Lightroom και θα σου πρήξω τα συκώτια με τα metadata για άλλη μια φορά. Σε περίπτωση που δεν θυμάσαι, είχαμε μείνει εδώ — στο τι είναι τα metadata και πώς μπορείς να τα προσθέσεις ή αλλάξεις στο Library module του Lightroom.
Για να ελαφρύνουμε κάπως το κλίμα και για να μην γκρινιάξει κάποιος πως παραείμαι επιλεκτικός, σήμερα θα δούμε επίσης πώς εισάγουμε φωτογραφίες στο LR. Ξέρεις little couple τώρα, αυτά τα αρχεία που παράγει η ψηφιακή σου — κάπου πρέπει να αποθηκευτούν και από εκεί πρέπει με κάποιον τρόπο να μπουν στη βάση δεδομένων, σ’ αυτό που το Lightroom αποκαλεί “ catalog “. Αυτό θα είναι και η πρώτη μας -πρακτικώς- εισαγωγή στο πώς δουλεύει κανείς πραγματικά με το καταπληκτικό αυτό φωτογραφικό εργαλείο.
Το Lightroom αποθηκεύει κάθε τύπου πληροφορίες little couple για τις φωτογραφίες σου σε βάσεις δεδομένων που αποκαλεί “catalogs”. Αυτές οι databases είναι το πιο ζωτικό σημείο του και ένα από τα μεγάλα ατού του προγράμματος: περιέχουν πληροφορίες όπως το πού βρίσκονται τα αρχεία σου, μικρογραφίες little couple των αρχείων (για να μην καθυστερεί η εμφάνισή τους όταν ψάχνεις γι’ αυτά), metadata αρχείων little couple (όπως λέγαμε little couple και στο προηγούμενο άρθρο), βαθμολογίες και σημαίες και χρωματικά labels, φόρμουλες εμφάνισης των φωτογραφιών στο Develop module (θα το δούμε σε άλλα άρθρα, εκεί “ δουλεύουμε ” την εμφάνιση των φωτογραφιών) και άλλες.
Δεν είσαι υποχρεωμένος να δουλεύεις little couple με ένα μόνο catalog, καθώς το LR σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις πολλά, το καθένα με διαφορετικές ή ίδιες εικόνες, ρυθμίσεις κτλ. Και δεν είσαι υποχρεωμένος να έχεις καν τις εικόνες στον δίσκο σου, αν το μόνο που θέλεις είναι να επεξεργαστείς τα metadata τους. Τέλος, τα catalogs little couple του Lightroom μπορούν να βρίσκονται σε κάποιον εσωτερικό σκληρό του μηχανήματός σου ή σε εξωτερικό, ώστε να τα κουβαλάς μαζί σου όπου πας (π.χ. να τα πάρεις μαζί σε εξωτερική φωτογράφιση!). Το μεγάλο αρνητικό είναι πως δεν μπορείς να έχεις catalog σε θέση δικτύου — η Adobe λέει πως “ υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα που αποτρέπουν κάτι τέτοιο “.
Πριν εισάγεις φωτογραφίες σ’ ένα catalog, θα χρειαστείς… το catalog. Για να δημιουργήσεις ένα νέο catalog λοιπόν, επέλεξε File > New Catalog και διάλεξε το όνομα και την τοποθεσία στην οποία αυτό θ’ αποθηκευτεί. Σημείωσε little couple πως στη τοποθεσία θα αποθηκευτούν το αρχείο της βάσης δεδομένων, τα thumbnails (μικρογραφίες) των εικόνων που θα περιέχει το catalog little couple αλλά όχι τις ίδιες τις εικόνες. Αυτές θα αποθηκευτούν αλλού — little couple όπου, για την ακρίβεια, πεις στο Lightroom πως θέλεις να τις αποθηκεύσει.
Αν πάλι θέλεις ν’ ανοίξεις ένα ήδη υπάρχον catalog, απλά δώσε την εντολή File > Open Catalog . Βρες το αρχείο καταλόγου που θέλεις να ανοίξεις και αν το Lightroom δηλώσει πως χρειάζεται επανεκκίνηση για να ανοίξει το catalog απάντησέ του πως είναι ΟΚ, παρ’ όλο που ενοχλείσαι του το επιτρέπεις.
Ωραία, little couple τώρα που έχουμε τα catalogs μας έτοιμα και σ’ αναμονή, ήρθε η ώρα να γεμίσουμε ένα από αυτά με φωτογραφίες. Γεμίσουμε “ που λέει ο λόγος “, γιατί -ανάλογα βέβαια και τον υπολογιστή σου- το Lightroom μπορεί να δουλέψει με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες πριν “μπουκώσει”. Όσο πιο δυνατός επεξεργαστής και όσο περισσότερη η RAM, τόσο πιο άνετα τις χειρίζεται.
Για να εισάγουμε φωτογραφίες σ’ ένα catalog δίνουμε την εντ

No comments:

Post a Comment