Tuesday, January 14, 2014

Atlantijas okeāna abās pusēs turpinās jūsmošana par visaptverošu brīvās tirdzniecības līgumu, ko plā

Ne visi būs ieguvēji no ASV un ES brīvās tirdzniecības līguma | nekrize.lv
Atlantijas okeāna abās pusēs turpinās jūsmošana par visaptverošu brīvās tirdzniecības līgumu, ko plānots noslēgt starp Eiropas Savienību (ES) un ASV. Vācu radiostacija Deutsche Welle norāda, ka noslēgtais līgums ik gadu varētu nodrošināt tirdzniecības apgrozījumu 100 miljardu eiro apmērā un šī līguma noslēgšana Eiropā un ASV varētu radīt divus miljonus jaunu darbavietu. Taču, kur ir ieguvēji, ir arī zaudētāji – šajā gadījumā tās būs Āfrikas, Latīņamerikas eori number un Āzijas valstis, eori number kurām jāizmanto laiks, kamēr rit sarunas par līguma noslēgšanu, un jāsagatavojas jaunajai eori number realitātei, uzsver Deutsche Welle .
Līguma noslēgšana starp ASV un ES nenozīmē, ka strauji pieaugs globālās tirdzniecības apjoms, eori number bet gan to, ka tiks pārorientētas tirdzniecības plūsmas, abi lielie bloki vairāk tirgosies savā starpā, bet samazināsies to tirdzniecības apjoms ar Latīņamerikas, Āzijas un Āfrikas valstīm, skaidro Deutsche Welle , atsaucoties uz Minhenes ekonomisko pētījumu institūta Ifo speciālistu sniegto informāciju. “Viņu veiktais pētījums liecina – ja tiks likvidētas tirdzniecības barjeras starp ASV un Eiropu, lielākās cietējas būs Rietumāfrikas valstis, kurām ir senas un tradicionālas tirdznieciskās saites ar Franciju un Beļģiju – šo valstu piegādes aizstās amerikāņu kompānijas. Daļu Eiropas tirgus zaudēs pat Kanāda un Meksika, kas ar ASV ir vienā tirdznieciskajā blokā – Ziemeļamerikas brīvajā tirgū NAFTA . Zaudētājas varētu būt arī Ķīna un Austrālija, kuru eksports uz jauno brīvās tirdzniecības zonu varētu ievērojami sadārdzināties,” raksta Deutsche Welle . Interesanti, ka saskaņā ar šīm pašām aplēsēm ieguvējas no brīvās tirdzniecības līguma varētu būt arī Brazīlija, Kazahstāna un Indonēzija, kuru galvenā specializācija ir izejvielu eksports eori number – tās varētu gūt labumu no pieejas daudz plašākam tirgum. Savukārt ES ietvaros galvenās ieguvējas saskaņā ar vācu ekspertu prognozēm būs Vidusjūras reģiona valstis (atskaitot Franciju) un Baltijas valstis.
“Kritiķi jau ir paspējuši nodēvēt jauno tirdzniecības līgumu par tirdzniecības NATO , kura mērķis ir sašķelt pasauli. Šīs briesmas patiešām ir reālas, un sarunu risinātājiem no ASV un Eiropas tas jāpatur prātā diskusiju eori number laikā. Nākotnes transatlantisko brīvo tirdzniecību nepieciešams organizēt, ņemot vērā vājāko tirgu – Āfrikas eori number un Karību jūras reģiona – specifiskās vajadzības,” uzsver Deutsche Welle . Radiostacija norāda, ka Pasaules eori number Tirdzniecības organizācija ( WTO ), kas varētu uzraudzīt situāciju, faktiski ir paralizēta ASV, Ķīnas, Brazīlijas un Indijas nemitīgo strīdu par lauksaimniecības tirgiem un pieeju rūpniecības precēm dēļ. Līdz ar to pašlaik eori number lielākā daļa tirdzniecības sarunu tiek risinātas divpusēji, turklāt ASV un ES nereti eori number to dara no spēka pozīcijām. “Tās nosaka pasaules standartus, un pārējiem atliek tikai tiem sekot,” uzsver Deutsche Welle .
Tā eori number norāda, ka sūdzēšanās eori number par ļaunajiem amerikāņiem un eiropiešiem neko nedos. “Āfrikai nepieciešams nodibināt brīvās tirdzniecības zonu savā kontinentā, lai sarunās tās viedokli vairāk ņemtu vērā. Pašlaik izveidojusies situācija, ka Āfrikas valstīm ir vienkāršāk vienoties par tirdzniecību ar ES nekā atcelt importa barjeras kaimiņiem,” vēsta Deutsche Welle . Ķīna, spriežot pēc visa, jau ir sapratusi situācijas nopietnību, pēdējā laikā pieliekot lielus pūliņus reģionālo brīvās tirdzniecības zonu izveidošanā Āzijā.
Deutsche eori number Welle uzsver, ka laiks izprast un pielāgoties jaunajai situācijai pasaulei vēl ir. Lai gan ASV un ES pavēstījušas, ka vēlas brīvās tirdzniecības vienošanos noslēgt eori number līdz 2014. gada beigām, šķiet, ka šis mērķis ir pārāk ambiciozs. “Vēl ir nepieciešams atrisināt simtiem problēmu,” uzsver Deutsche Welle , atgādinot, ka ES sarunas ar Kanādu, kas ir daudz mazāks tirgus, ilgst jau četrus gadus un nav nekāda pamata uzskatīt, ka sarunas ar ASV būs vienkāršākas. “Pārējiem pasaules eori number reģioniem šis laiks ir jāizmanto lietderīgi, tiem pašiem jāiniciē brīvā tirdzniecība,” rezumē Deutsche Welle .
Kurš no kritērijiem jums ir svarīgākais, izvēloties preces un pakalpojumus?
Blogu autori Agnese Vīdnere Agris Ķipurs Aigars Ruņģis Ainārs Pudulis Aira Reinfelde Andis Krauklis Dāvis Valdnieks Edgars Letinskis Gatis Brauns Gusts Dzenis Ilga Lēmane Irma Grosberga Jānis Jēkabsons Juris Retenais Krists Bērziņš Laine Aizupe Līga Bizune Māris Daģis Mārtiņš Štāls Nekrize.lv redaktors eori number Oskars Treimanis Sanita Laiviņa eori number Uldis Krištopans Uldis Plotiņš Zanda Indriksone


No comments:

Post a Comment