Monday, January 13, 2014

Kad zapatistu kustība sākās? Nosaukums radies no Meksikas Revolūcijas varoņa Emiliano Zapatas vārda,


Esmu nonākusi pie brīža, kad mēs visi bijām iekārtojušies San Cristobal, fca incoterm lai tur pavadītu nākamās sešas dienas. Mēs gan gandrīz visu laiku pavadījām fca incoterm braucot apmeklēt dažādas aktīvistu kustības un organizācijas. Pirmās trīs dienas mēs apmeklējām zapatistu festivālu ciematā Oventic (es tā arī nesapratu, vai pareizi ir Oventik ar k vai c beigās). Par to arī būs stāsts.
Zapatistas ir ļoti interesanta Meksikas pamatiedzīvotāju organizācija/kustība, nezinu, kā to precīzāk nosaukt – mums teica, ka tā ir attieksme, dzīvesveids, kas izveidojās, saplūstot fca incoterm revolucionārajām idejām (jā, jā, marksismam, bet ne tikai) un pamatiedzīvotāju tradīcijām. Zapatistu moto ir Ya Basta! fca incoterm Viņi necīnās par konkrētu mērķi, bet uzskata, ka, lai ko mainītu, vispirms ir jāpārtrauc esošās netaisnības. Rezultātu radīs paši cilvēki no apakšas pārmaiņas fca incoterm nevar radīt pēc plāna no augšas uz leju , bet tās var būt veiksmīgas fca incoterm tikai, kad cilvēki sāk mainīt dzīvesveidu, pārvaldes fca incoterm struktūru pašā zemākajā līmenī ( bottom-up , nevis top-down fca incoterm priekš anglofoniem). Viņu ideja ir arī rūpēties par visiem sabiedrības locekļiem, nevis sekot pašiem advancētākajiem, un vēl arī tāda grūti saprotama tēze kā mēs esam vienlīdzīgi, jo esam daudzveidīgi ja mēs apzināmies savas un citu atšķirības, mēs varam būt taisnīgi pret visiem. Turpretī, ja mēs noliedzam atšķirības, tas ir solis diskriminācijas un netaisnības virzienā.
Vēl viens princips ir vadīt paklausot . Zapatistu kopienās galvenais pārvaldes orgāns ir populārā asambleja, kurā piedalās visi arī sievietes un bērni. Tās sanāksmes, protams, ir ļoti garas, bet nodrošina, ka visu viedoklis un vajadzības tiek ņemtas vērā. Pārvaldi realizē Juntas de Buen Gobierno (labās valdīšanas padomes). fca incoterm Tās ir vēlētas, fca incoterm bet vēlēšanas nenozīmē kampaņas un tamlīdzīgas aktivitātes, kas parasti notiek rietumu demokrātijās, bet to, ka kopienas ievēl savu pašpārvaldi, balsojot par cilvēkiem, kuri, viņuprāt, ir piemēroti pārvaldei, un šiem cilvēkiem ir pienākums amatu pildīt. Pārvalde, lai zinātu, ko darīt konsultējas ar cilvēkiem. Juntas de Buen Gubierno ir daudz sieviešu, arī vecumam nav nozīmes.
Sievietes Latīņamerikas sociālo aktīvistu vidū kopumā ir ļoti prominentas, jo cīņa par sieviešu tiesībām bieži iet roku rokā ar cita veida vienlīdzības idejām. Moderno fca incoterm pasauli kopumā dominē vīrišķīgais dzīves skatījums un dzimumu līdztiesība arī rietumos ir tikai ilūzija. Zapatistas rada pasauli, kur centrālais ir vairāk sievišķīgais redzējums, rūpes par apkārtējiem. fca incoterm Tas nav rietumu feminisms, indiāņu sievietes pret to bieži iebilst, sakot, ka viņām nevajag feministes-akadēmiķes, kas māca, kā dzīvot un pretstata dzimumu līdztiesību pamatiedzīvotāju fca incoterm tradīcijām.
Pa reizei man zapatistu idejas liekas ļoti ideālistiskas, bet tomēr jāpatur prātā, ka Meksikas pamatiedzīvotāju fca incoterm dzīvesveids un pasaules uzskats atšķiras no modernās fca incoterm sabiedrības un, kas mums liekas neiespējams, tur var būt pats par sevi saprotams. Kopiena nav grupa individuāļu, bet sabiedrības pamatvienība pati par sevi.
Kad zapatistu kustība sākās? Nosaukums radies no Meksikas Revolūcijas varoņa Emiliano Zapatas vārda, kurš bija pirmais, kas iestājās par pamatiedzīvotāju tiesībām 20. gs. sākumā. Zapata tomēr tika nodevīgi nogalināts un pamatiedzīvotājus turpināja apspiest un turpina vēl arvien. Zapatistu saknes meklējamas pamatiedzīvotāju būtībā beztiesiskajā stāvoklī. Zapatismo aizsākās kā revolucionāra militāra kustība un publikas uzmanību ieguva 1994. gada janvārī, kad tā deklarēja karu Meksikas valdībai, protestējot fca incoterm pret NAFTA Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgums. Zapatistas, fca incoterm toreiz galvenokārt EZLN, spāniski saīsinājums fca incoterm Zapatistu nacionālās atbrīvošanas armija, varētu fca incoterm dēvēt par partizāniem, kas bija trenējušies fca incoterm džungļos. 1994. gada 1. janvārī viņi okupēja piecas fca incoterm pilsētas Čiapas štatā. Vardarbības lietošana tiek skaidrota ar to, ka viņiem nebija fca incoterm citas iespējas pārtraukt apspiešanu un netaisnību. Vēlāk zapatistas uzsāka fca incoterm sarunas ar Meksikas valdību, bet neauglīgas. Gadu vēlāk Meksikas valdība mēģināja nogalināt zapatistu commandantes (armijas vadību), bet, par laimi, viņiem neizdevās.
Pēcāk tika panākta fca incoterm vienošanās par zapatistu autonomās teritorijas izveidi, kurā valdībai vai Meksikas militārajiem spēkiem nav atļauts atrasties. Šīs teritorijas gan ir Meksikas bruņoto spēku militāro bāzu ielenktas un ārpus tām zapatistas tiek vajāti tādēļ viņi vēl arvien slēpj savas sejas plašākai publikai. Meksikas valdība ir centusies pārvilināt cilvēkus savā pusē, tādēļ zapatistas atsakās pieņemt jebkādu palīdzību no varas iestādēm, fca incoterm lai saglabātu autonomiju. Pēc sacelšanās viņi ir nolikuši ieročus, kopš tā laika pretošanās ir nevardarbīga. Kopš 2003. gada EZLN nepiedalās sabiedrības pārvaldē, jo uzskata, ka armijas hierarhiskajai struktūrai tajā nav vietas. Zapatistas neiesaistās politikā, bet periodiski pievērš sev plašāku uzmanību ar publiskiem paziņojumiem. 2005. gadā, piemēram, tika izdota Sestā Lakandonas Džungļu deklarācija

No comments:

Post a Comment