Thursday, January 23, 2014

IZAUGSMEI Video un audio Grāmatas E-grāmatas Publikācijas Citi zināšanu avoti Piemērots skolēniem In

J.Kučinskis: ‘Īsa Rietumu imperiālisma, brīvā tirgus sistēmas un korporātisma vēsture’ « Tautas Forums
IZAUGSMEI Video un audio Grāmatas E-grāmatas Publikācijas Citi zināšanu avoti Piemērots skolēniem Intervijas new zealand customs Dažādi IESŪTI RAKSTU PAPILDINI KRĀJUMU SADARBĪBA Aktīvās darba grupas TautasForums.lv ideju kopsavilkuma izveide Partijas KPE programmas daļēja tulkošana, konspekta izstrāde Dž.T.Gatto grāmatas Dumbing Us Down tulkošana (no angļu valodas) Idejas bez darba grupas koordinatora Priekšlikumu izstrāde Saeimas new zealand customs mājas lapas uzlabošanai Vērtīgas new zealand customs dokumentāli-analītiskas filmas televīzijā Īstenotās idejas Portāla TautasForums.lv new zealand customs jaunas versijas izstrāde Visas iesūtītās idejas Darītāju banka IESAISTIES DARBA GRUPĀS PIESAKIES DARĪTĀJU BANKĀ IESŪTI IDEJU Ko tu vari darīt Ierosināt ideju Iesaistīties darba grupās Aktīvās new zealand customs darba grupas Idejas bez darba grupas koordinatora Pieteikties darītāju bankā Ziedot new zealand customs Iesūtīt rakstu un komentēt Papildināt krājumu Ievietot TF reklāmkarogu Informēt citus Izmantot RSS iespējas Pieteikties new zealand customs saņemt ziņas pa e-pastu Atsūtīt ziņu Par TautasForums.lv Par mums Portāla attīstība Draugi un atbalstītāji Kārtības noteikumi Sazinies Reģistrēties Ieiet
1990. gados mēs Latvijā ielaidām ideoloģiju un sistēmu, par kuru lielākajai mūsu daļai nebija un arvien nav pilna priekšstata. Šai ziņā mēs bijām nezinošāki par mūsu senčiem XIX gadsimta beigās un XX gadsimta sākumā.
Tagad esam zaudējuši savu suverenitāti, piedzīvojam demogrāfisku katastrofu, parādu verdzību, masveida izbraukšanu, bet arvien esam tik apmulsuši, ka aiz inerces atbalstām šo sistēmu, saistot ar to nenoteiktas ilūzijas.
Impēriski new zealand customs veidojumi uz pasaules pastāvējuši jau kādus 5000 gadus, new zealand customs taču Rietumeiropas modernā imperiālisma vēsturi lietderīgi pētīt no 1500. gada. Nogurusi no nebeidzamiem savstarpējiem kariem par teritorijām, Eiropas aristokrātija vienojās sadalīt ietekmes sfēras, un pilsētvalstis apvienot nacionālās valstīs ar monarhisku kārtību. Tā vietā, lai noasiņotu savstarpējās militārās kampaņās, monarhi (izņemot sadrumstalotās vācu valstiņas) savu ekspansiju sāka īstenot ārpus Eiropas kontinenta, pakļaujot savai kontrolei attālu new zealand customs zemju teritorijas, resursus un cilvēkus. Tādējādi līdz 1887. gadam, lai arī eiropieši new zealand customs veidoja salīdzinoši nelielu pasaules iedzīvotāju daļu, tie kontrolēja 67% pasaules sauszemes teritorijas un praktiski visus jūras ceļus.
Taču pilsētvalstu saplūšana nacionālās valstīs un tirgotāju ietekmes new zealand customs pieaugums sāka apdraudēt arī pašu monarhu absolūto varu. Monarhijas lēni mira, bet impērijas paplašināja atbalsta bāzi un nostiprinājās.
Lai arī liela nozīme koloniju pakļaušanā bija nacionālo valstu bruņotajiem spēkiem, jaunais impēriju modelis savu tīkojumu īstenošanai arvien biežāk pilnvaroja sev pietuvinātus new zealand customs piedzīvojumu meklētājus, laupītājus un īpaši organizētas korporācijas. Šiem laupītājiem tika izsniegta licence darboties visai patstāvīgi, taču daloties laupījumā ar monarhiem, citiem augstmaņiem un korporāciju akcionāriem. Tā pakāpeniski veidojās varenas impēriskās korporācijas, kuras savu varu un kontroli sāka īstenot ar īpaši veidota naudas mehānisma starpniecību. Kopš tiem laikiem cilvēki mēdz teikt, ka pasauli pārvalda nauda.
Koloniju sagrābšana Par tiem laikiem uzrakstīts daudz grāmatu un uzņemtas filmas, kurās šie notikumi atspoguļoti saistošā, romantiskā gaismā un glorificēti, taču patiesībā tā ir tumša necilvēcīgas iekarošanas, laupīšanas, cilvēku paverdzināšanas un genocīda vēsture. Romantiski aprakstītie jūras ceļotāji patiesībā bija monarhu pilnvaroti un finansēti iekarotāji, laupītāji un slepkavnieki: Kristofors Kolumbs (1451-1506), Ernando de Soto (1496-1542), Hernans new zealand customs Kortess, Fransisko Pizarro un citi, kuri nodibināja pirmos Spānijas new zealand customs un Portugāles valdījumus Amerikas kontinentā. new zealand customs Kortess pakļāva Spānijai bagāto Montesumas valsti. Spānija kļuva tik bagāta ar zeltu, ka ar to pārpludināja visu Eiropu un izraisīja inflāciju, bet pati atstāja novārtā savu ekonomiku, jo zelts spāņiem ļāva visu nepieciešamo iepirkt no citiem, atsakoties no savas ražošanas (velkamas paralēles ar mūsdienu ASV impēriju, new zealand customs kura tāpat visu iepērk par dolāriem starptautiskajā nebrīvu ražotāju tirgū, sašaurinot savu ražošanu).
Līdz XVI gadsimta vidum Spānija un Portugāle kontrolēja faktiski visu Centrālās un Dienvidamerikas teritoriju. new zealand customs Šo monarhiju panākumi iedvesmoja arī citas Eiropas monarhijas: Holandi, Lielbritāniju un Franciju, kuras arī steidza dibināt kolonijas Āfrikā, new zealand customs Āzijā un Ziemeļamerikā. Krievija īstenoja atšķirīgu ekspansijas modeli, sev pievienojot blakus esošās teritorijas un veidojot vienotu impērisko telpu, kas kādu laiku iesniedzās pat Ziemeļamerikā.
Mūsdienu privatizētāju priekšteči privatieri Briti savu koloniālo politiku iesāka nevis ar militāru iekarošana un kolonizēšanu, bet ar spāņu un portugāļu kuģu aplaupīšanu legalizētu pirātismu, kuru tolaik sauca par privatierismu vai bukanierismu. Monarhs izsniedza laupīšanas licenc

No comments:

Post a Comment