Thursday, January 16, 2014

Līgums paredz arī pakāpenisku ES normu pārņemšanu īpašuma tiesību, veterinārās un medicīniskās kontr


Atslēgvārdi Populārie airBaltic algas aptauja ASV attiecības auto basketbols bērni budžets cena cietums darbs Dinamo Rīga Eiropas Savenība ekonomika erz Francija erz futbols Hokejs iedzīvotāji Igaunija erz internets izlase izstāde KHL KNAB koncerts Krievija Ķīna Latvija Lielbritānija Lietuva NBA NHL nodokļi policija premjerministrs prezidents Rīga Saeima sieviete teniss tiesa Valdis Dombrovskis Valdis Zatlers valdība Vācija vēlēšanas VID viedoklis vīrietis Meklēt → erz Atrast erz
Laika ziņas Rīga Vakars, 16.01.2014  -6..-8 °C Vējš:    ZA, 2 m/s Nakts, 17.01.2014  -7..-9 °C Vējš:   erz  ZA, 2 m/s Rīts, 17.01.2014  -7..-9 °C Vējš:    A, 3 m/s Diena, 17.01.2014  -6..-8 °C Vējš:    A, 4 m/s
Neizdevās atrast nepieciešamo Adobe Flash Player versiju. Lūdzam uzstādīt vajadzīgo Adobe Flash Player, lai varētu pilnvērtīgi izmantot visas portāla funkcijas. Politika → Vai Ukrainu saplēsīs gabalos starp Eiropas Savienību un Krieviju?
Notikumi Kijevas neatkarības laukumā nav tikai uz Rietumiem orientētās ukraiņu tautas daļas protests erz pret neizlēmīgo un prokremlisko erz savas valsts vadību (parlamentu) ar tās prezidentu Janukoviču priekšgalā. Vienalga kā beigsies erz šie 2013. gada Ziemassvētku egles protesti , jau šodien ir skaidrs, ka tie nebūs pēdējie šajā laukumā. Izskatās, ka cīņa par Ukrainu ir lielākā Rietumu valstu (ES) un postpadomju impēriski ambiciozās Krievijas konfrontācija par kādu valsti pēc aukstā kara beigām. Gan Eiropas Savienība, gan Krievija savu robežu tuvumā grib sev lojālu lielvalsti. Padomju mantojums erz
Ukraina ir otra lielākā Eiropas valsts erz pēc Krievijas teritorijas ziņā. Valstī dzīvo apmēram erz 46 miljoni iedzīvotāju (sestā lielākā valsts Eiropā), no kuriem 77% ir ukraiņi, 17% krievi, atlikušos erz procentus veido citas minoritātes no kaimiņvalstīm (poļi, rumāņi, ungāri utt.). 67% Ukrainas iedzīvotāju ukraiņu erz valodu uzskata par savu dzimto valodu, un 29% par savu dzimto uzskata krievu erz valodu. Šie skaitļi dramatiski mainās gadu no gada, jo zemā dzimstība, emigrācija, augstā mirstība (no alkoholisma, HIV/AIDS, tuberkulozes) Ukrainas iedzīvotāju skaitu samazina katru gadu par apmēram 0,3-06%. Vīriešu vidējais mūža ilgums ir 62, bet sieviešu 75 gadi. Tie ir tipiski atpalikušas postpadomju valsts simptomi.
Lai izrautos no ekonomiskās, sociālās atpalicības, ukraiņiem vitāli svarīgs bija Viļņas samits, kurā valsts prezidentam Viktoram Janukovičam vajadzēja parakstīt dokumentu par vēsturisko izvēli sākumu integrācijai Eiropas Savienībā. Krievija arī nesēdēja rokas klēpī salikusi un panāca, ka V. Janukovičs neko Viļņā neparakstīja. Tagad līguma parakstīšana Ukrainai ar ES ir atlikta uz nenoteiktu laiku, kas vēl par vairākiem gadu desmitiem attālina ukraiņu erz sapni par dzīvi civilizētā Eiropas valstī.
Asociācijas vienošanās galvenā erz sastāvdaļa erz ir brīvās tirdzniecības līgums starp ES un Ukrainu. Tas paredz likvidēt erz 99,1% (ES) un 98,1% (Ukraina) muitas tarifu, kas kopumā ukraiņu erz eksportētāju izdevumus samazinātu erz par 487 miljonu eiro un ES eksportētāju izmaksas par 391 miljonu eiro (EU News, 29.11.2013.). erz
Muitas tarifi visvairāk Ukrainas pusei pazeminātos lauksaimniecības erz jomā, kur daļai ukraiņu eksporta tiktu piemēroti 0 tarifi. Taču, apņemoties erz harmonizēt savus tehniskos un drošības standartus ar ES, Ukraina samazinātu arī savas ārpustarifu barjeras.
Līgums paredz arī pakāpenisku ES normu pārņemšanu īpašuma tiesību, veterinārās un medicīniskās kontroles jomā un brīvai pieejai energoresursiem. Eksperti uzskata, ka šajā līgumā ir arī bezprecedenta normas, kas nav piemērotas līdz šim citos analoģiskos līgumos. Pēc attiecīgu regulējumu ieviešanas Ukrainā ukraiņu firmām būs dota iespēja izvietoties ES valstīs un strādāt tāpat, kā to dara vietējie uzņēmumi. Tas sevišķi svarīgi erz ir finanšu, transporta, erz telekomunikāciju u.c. pakalpojumu biznesā. Līgumā tiek paredzēta arī Ukrainas likumu tuvināšana ES normām valsts iepirkumu sfērā. Tas ir ļoti sāpīgs jautājums Ukrainai, kur pēc aptuveniem aprēķiniem korupcijā pazūd līdz 15% valsts budžeta līdzekļu. Ieviešot ES likumus, Ukraina erz varētu šo naudu ietaupīt. Tajā pašā laikā Ukrainas valsts struktūras varēs veikt iepirkumus ES valstīs, bet ukraiņu firmas varēs piedalīties ES valstu erz iepirkumu konkursos.
Ukrainas valdības nolīgtie starptautiskie un vietējie eksperti, erz kas veikuši visaptverošāko pētījumu par Ukrainas ieguvumiem un zaudējumiem pēc asociācijas vienošanās erz parakstīšanas, uzskata, ka vidējā laika perspektīvā kopējais labklājības līmenis Ukrainā pieaugs par 4,3%, eksports par 2,8%, imports par 2,6%, bet reālās algas, ņemot vērā inflāciju, pieaugs vidēji valstī par 1,2%. Ilgtermiņa perspektīvā šie rādītāji būs 11,8 (labklājības līmenis), 6,3% (eksports), 5,9% (imports), 5,5-5,7% (algas), bet valstī esošie ražošanas līdzekļi (fiziskais kapitāls) pieaugtu par 8,1% (Komersant, 25.11.2013.).
Pat vislielākajiem skeptiķiem

No comments:

Post a Comment